Monday, July 13, 2015

Pais Patin Tempoyak Belimbing Hitam (Pahang Dishes)

Assalamualaikum...
Hai hai hai...
Nak citer ni.. Semalam iolls teringin nak makan pais patin... Pastu teringat dulu kala penah update kat blog tp gambar x cantik..hehehe.. So smlm aku snap lah beberapa keping utk gambar yg lebih cun..hihihi...
Aku update skali ngan resipi keh..
Tp resipi kali ni aku tambah belimbing hitam.. Jom cuba...sodapppp ^_^

Bahan-bahan:
1. Cili api (kampung) : 10-20 biji.
2. Sedikit garam, ajinomoto dan kunyit.
3. Sedikit belimbing hitam (belimbing buluh yg direbus bersama garam tanpa air selama 20-23jam)...aku mmg buat stok belimbing ni sepanjang tahun..huhuhu.
4. Semangkuk tempoyak.
5. 12-15 helai daun kesum.
6. 4-5 helai daun kunyit (utk membalut)
7. 2 helai daun pisang (utk membalut)
8. Kertas aluminium (utk membalut since aku nak bakar gune oven)
9. Akhir skali...ikan la..haha.. Ikut korang la nak ikan ape.. Patin sedap, kembung sedap, talapia sedap... Ape2 ikan jelah.. Kalo ikan laut, aku x penah try lagi..korang try la..pastu bagitau aku ape rase dia ok..hehehe

Cara-cara:
1. Tumbuk cili api hingga lumat.. Tambah garam, ajinomoto, kunyit...tumbuk sebati..
2. Masukkan belimbing hitam dan tumbuk lagi..
3. Campurkan bahan-bahan yg ditumbuk dengan tempoyak.. Tambah air sikit..
4. Pastu bahan-bahan yg dh kita campur tadi, kita sapu kat ikan.. Letak daun kesum untuk bagi aroma kat menu kita...
5. Lapik daun pisang, dan daun kunyit.. Susun ikan yang dah disapu dengan campuran tempoyak dan belimbing tadi.. Dah susun, tutup plak dengan daun kunyit..dan bungkus lagi dgn daun pisang..
6. Bungkus dengan kertas aluminium..tp kalau korang nak bakar guna dapur arang, x payah gune kertas aluminium ni.. ^_^…
7. Bakar dalam oven yg dah dipanaskan.. Suhu: 190°c selama 45-50 minit...

*cili api..garam n ajinomoto..kunyit..belimbing hitam*

*tempoyak ..campurkan dgn bahan yg ditumbuk tadi*

*ni ikan patin yg dh dikerat-kerat.. Nak buat sekor dia saje pun bole.. Ikan, pilih saje ikan kesukaan korang k.. Ha..lagi 1 nak pesan, kalau nak bakar ikan patin cmni, pilih yg size kecil..baru la bahan2 dia meresap smpai ke tulang..hihi*

*nin dia dah campoq* hehehe

*ha..tu..dh salut kt ikan..and dah susun atas daun kunyit n daun pisang*

*ok bungkus cmni..*

*erkk....dah siap bungkus, aku lupe kat daun kesum weyhh.. Mane jadi.. Umpama tomyam takdak daun limau purut.. So aku bukak balik dan tabur jelah atas tu..hihihi*

*bungkus dgn kertas aluminium and bakar pada suhu 190°c selama 45-50 minit*

*dah siapppp... Ini la rupa dia... Tu aku dh asingkan daun kesum yg aku 'tabur' atas ikan tadi..sbb nampak serabut nak snap pic..hehehe*

*dan sy hampir tak tau ape maksud diet... Sy lupa sy nak selim..sy makan dengan banyakkkkkk sekali..kbai*











2 comments:

  1. MasyaAllah..terliur tengok. Terima kasih post resepi ni. Suami dah beli ikan patin pagi tadi, suruh buay pais. Dah kita ni bukan orang pahang, terhegeh2 carik resepi..hehe

    ReplyDelete
  2. hihihi..camane..dah buat ke?? sedap ke takk haha

    ReplyDelete