Monday, January 12, 2015

Resipi Sambal Belimbing Hitam (Pahang Dishes)

Nak share ngan korang resipi Sambal Hitam nih... ^__^

Bahan:
100 g belimbing hitam
200 g ikan bilis
4 biji bawang besar
4 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
10 / 15 biji cili padi
10g kunyit hidup
Garam secukup rasa
Secubit gula
Sedikit kicap lemak manis
Perasa tambahan (ajinomoto)

Cara:
3/4 ikan bilis, digoreng garing (jgn sampai keras lak)

Tumbuk cili api dengan garam dan kunyit...
(pastikan biji cili ditumbuk lumat...tak baik utk kesihatan kalau termakan biji cili tu..huhuhu)
Masukkan 1/4 ikan bilis dan belimbing hitam


Panaskan minyak, tumis bawang putih hingga naik bau.
Masukkan bawang merah yg dimayang.
Masukkan bawang besar yg dipotong besar-besar... ^__^

Bila dah harum semerbak dapur korang dengan bawang yg ditumis nih, boleh la masukkan bahan-bahan yang kita tumbuk tadi...

Ehmm...minyak yg digunakan sebenarnye agak banyak.. (tapi tak la macam goreng ayam pulak ye)
Sebab nak bagi dia masak betul2...
Masa korang dah masukkan bahan2 yang ditumbuk tu, pastikan api tak besar sangat ye.
Pastu, masukkan air sikit-sikit.
Tumis sampai kering.
Berkuah or kering, terpulanglah kat korang.
Sambal ni best makan kering2..
Masam, pedas...yummy... ^_^

Korang masukkan la gula sikit...kicap sikit...ajinomoto sikit..
Bile rase dah ngam, sambal pun dah kering, korang boleh la hidangkan...
Selamat Mencuba!





No comments:

Post a Comment